INITIATIEVEN

Het 42ste Lustrum van Vindicat streeft naar...

Vervlechting met Groningen


Om vervlechting met de stad te realiseren is ons streven om zoveel mogelijk inwoners bij de plannen te betrekken.
Voor de vormgeving van activiteiten zijn wij in gesprek met lokale partijen en inwoners die ons inspireren met concrete ideeën om de verbinding tussen stad en sociëteit te leggen. 


In de lente van 2025
(29 april t/m 1 mei) zullen wij een ‘Vindicat in Actie’-week organiseren vol festiviteiten, kunst, straatmuzikanten en spelletjes voor jong en oud. Elke dag zal gericht zijn op een bepaalde doelgroep. De commissieleden van “VIA”, de goede doelen stichting van Vindicat, zullen hiervoor verantwoordelijk zijn. Ook introduceren wij de ‘Vindicat in Actie' - Lustrum Competitie, waarin huizen en commissies worden uitgedaagd om vrijwilligerswerk te verrichten of om zelf creatieve initiatieven te ondernemen die bijdragen aan vervlechting met de stad. Alle deelnemers worden voor hun initiatief beloond. 


Tijdens de Lustrumweek in juli wordt het “Concert At Diep” georganiseerd. Een ‘diepen’-concert waar alle Groningers samen kunnen genieten van wat ons verbindt: muziek. 


Door samen te werken met de Stad en het organiseren van deze evenementen voor stad en student creëren wij kansen voor betekenisvolle interacties. Onze intentie is dat deze interacties tot blijvende contacten leiden zodat de vervlechting met de Stad ook na het Lustrumjaar blijft bestaan. 


Er gaat voor ons niets boven Groningen, wij willen daarom samen met de Stad onze trots op het Noorden en Groningen vieren. 



… Vergroening van Student en Stad 


Wij streven naar een Lustrum dat niet alleen viert, maar ook inspireert tot een blijvende inzet voor een duurzame toekomst voor onszelf, onze vereniging en een Groen Groningen. Wij dragen samen verantwoordelijkheid voor de toekomst. Daarom willen wij een zo klimaatneutraal mogelijk Lustrum organiseren. Dit biedt ons de kans om bewust te worden van duurzame mogelijkheden en inspireert ons allemaal om ook in onze studentenhuizen en op de sociëteit te kiezen voor een duurzamer leven. Ook hier is samenwerken met de Stad, de Universiteit en Hogeschool essentieel om onze doelen te bereiken en een blijvende impact te realiseren. 



Om dit te bereiken is er een speciale Duurzaamheids Advies Commissie (DAC) aangesteld, bestaande uit tien gemotiveerde leden. Zij gaan in gesprek met experts, festivalorganisatoren en dwarsdenkers. Het doel is om creatieve, duurzame, verrassende en betaalbare oplossingen te vinden voor ons Lustrum. Hiermee willen wij de ondernemersgeest van onze leden op het gebied van duurzaamheid stimuleren. De DAC blijft ook ná het Lustrum actief om de verduurzaming van onze vereniging voort te zetten en te versterken.   


Het Lustrum wordt zo circulair mogelijk. Wij willen inzetten op het hergebruik van materialen gedurende het jaar, het minimaliseren van afval en het stimuleren van recycling. Daarnaast gaan wij actief op zoek naar samenwerkingen met lokale leveranciers, om zo veel mogelijk gebruik te maken van alles wat de provincie Groningen ons te bieden heeft. Zowel om lokale ondernemingen te steunen als om duurzaam te blijven. 


Wij streven naar het inspireren tot een groener Groningen, met het doel dat de vergroening doorzet na het Lustrumjaar. 


… Floreren van talent, ambitie en geest


Wij streven naar een Lustrum waarin talent, ambitie en geest kunnen floreren. Zoveel mogelijk leden zullen een actieve rol krijgen bij de vormgeving van het Lustrumjaar. Talenten en goede ideeën zullen worden ingezet zodat duizend bloemen kunnen bloeien en leden zichzelf op allerlei gebied kunnen ontplooien. Talenten op het gebied van de podiumkunsten, koken en design zullen een platform krijgen waar heel Groningen volop van kan genieten.


Wij willen de ondernemersgeest van onze leden stimuleren. Groningen is hiervoor een ideale voedingsbodem. De stad is immers een broedplaats van ondernemerschap, innovatie en talent. Samen met de Stad, de RUG, de Hanze en innovatieve bedrijven willen wij via workshops onze leden handvatten bieden om hun ondernemersambities verder te ontwikkelen en hun plannen in Groningen te realiseren. 


Wij zien binnen onze vereniging een grote mate van ambitie. Leden studeren ijverig en werken aan hun carrièrepad. Tijdens het Lustrumjaar willen wij onze leden uitdagen om ook ruimte te creëren voor reflectie op hun “morele ambitie” - de ambitie om een verschil te maken. Hoe kunnen wij als studenten tijdens het Lustrumjaar, en ook daarna, een positieve impact hebben op onze samenleving? Niet alleen op het gebied van duurzaamheid, maar ook op hoe wij met elkaar omgaan. Hoe kunnen wij bijvoorbeeld eenzaamheid onder studenten tegengaan? Hoe kunnen wij zorgen dat wij niet alleen samen vieren, maar ook samen floreren? Deze vragen zullen de leidraad vormen bij onze keuzes in de organisatie van alle activiteiten zodat wij tot betekenisvolle interacties komen. 


VINDICAT IN ACTIE

Mutua Marathon


Op zondag 20 oktober 2024 liepen meer dan 300 leden en vrienden van de vereniging mee in de TCS Amsterdam Marathon om geld in te zamelen voor KWF Kankerbestrijding. In het kader van het 42ste Lustrumjaar rende de Lustrumcommissie de volledige 42 km mee als onderdeel van de Mutua Marathon.



Dit jaar hebben we gezamenlijk een recordbedrag van €175.000 opgehaald voor KWF. De Mutua Marathon onderstreept de kracht van een groeps initiatief — het brengt mensen samen in een gedeelde strijd tegen kanker die velen van ons direct of indirect raakt. Samen kunnen we een verschil maken - iets wat we dit 42ste Lustrumjaar willen onderstrepen.